7 κορυφαίοι ελληνικοί όμιλοι στις διεθνείς αγορές !

Στην επέκταση της παρουσίας τους εκτός συνόρων επενδύουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η ανάπτυξη των πωλήσεών τους θα έρθει αποκλειστικά και μόνο από το εξωτερικό. Η «ΗτΣ» παρουσιάζει τα σχέδια και τη στρατηγική επτά κορυφαίων ελληνικών ομίλων, οι οποίοι με «όπλο» το ισχυρό χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους εντείνουν τις προσπάθειες για μεγαλύτερη διείσδυση στις διεθνείς αγορές.

sb

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά
Επιταχύνει τη διεθνή ανάπτυξη μέσω εξαγορών

Στην ταχέως αναπτυσσόμενη και σημαντική περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού εστιάζει η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η οποία κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία εξαγοράς του 50% της GoldCommon Mining (GC) σημαντικής παραγωγού μπεντονίτη στην Κίνα. Η GC, η οποία αποκτήθηκε έναντι περίπου 4,4 εκατ. ευρώ από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας αποθέματα μπεντονίτη, κατάλληλα για εφαρμογές στις αγορές της μεταλλουργίας και των χυτηρίων και εδρεύει στην επαρχία Liaoning, όπου και διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής δυναμικότητας άνω των 150.000 τόνων ετησίως.

Η παραπάνω συμφωνία αποτελεί επέκταση του επιχειρηματικού μοντέλου που ακολουθεί ο ελληνικός όμιλος. Μάλιστα όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της S&B Κρίτων Αναβλαβής, «η εξαγορά είναι συνεπής με τη στρατηγική μας για δημιουργία αξίας, μέσω της εμπλουτισμού του χαρτοφυλακίου των προϊόντων μας με τοπικά αποθέματα μπεντονίτη και της εξασφάλισης πρόσβασης στις αγορές των χυτηρίων και της μεταλλουργίας σε μία σημαντική περιοχή, όπου δεν είχαμε εδραιωμένη παρουσία». «Με την περαιτέρω επέκταση της ήδη σημαντικής γεωγραφικής παρουσίας μας, παραμένουμε επικεντρωμένοι στο μακροπρόθεσμο στόχο της επίτευξης βιώσιμης κερδοφόρας ανάπτυξης και επιστροφής αξίας στους μετόχους μας», σημείωσε ο ίδιος. Η S&B δραστηριοποιείται σε 21 χώρες και διενεργεί πωλήσεις σε περισσότερες από 70. Έχει ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 450 εκατ. ευρώ και απασχολεί περίπου 2.000 εργαζομένους. Στις 30 Ιανουαρίου η Delphi Luxembourg Holdings υπέβαλε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών της S&B έναντι τιμήματος 5,80 ευρώ ανά μετοχή.

folie

Folli Follie
Ενα παγκόσμιο brand «γεννιέται» με έδρα την Ελλάδα

Προσηλωμένη στο όραμά της να γίνει παγκόσμιο brand στον χώρο των πολυτελών ειδών είναι η Folli Follie, η οποία συνεχίζει την προσπάθεια ενδυνάμωσης και επέκτασης της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές. Έμφαση, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της δίδεται στην Κίνα, όπου πλέον διατηρεί ένα δίκτυο άνω των 170 καταστημάτων αλλά και στις ΗΠΑ, όπου προωθεί τα προϊόντα της με τη μέθοδο του shop in shop. Βλέψεις έχει και για τη Λατινική Αμερική, όπου πέρα από την πιλοτική συνεργασία με την Dufry για τη δημιουργία σημείων εντός των καταστημάτων αφορολόγητων ειδών (duty free), έχει ήδη ανοίξει 2 καταστήματα στην Καραϊβική και προσεγγίζει μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στο Μεξικό.
Η ιστορία της Folli Follie αρχίζει στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου, ύστερα από εικοσι χρόνια εμπειρίας στο χώρο του κοσμήματος στην Ιταλία και έχοντας ως κίνητρο το πάθος τους για δημιουργία, ανοίγουν το πρώτο κατάστημα Folli Follie στην Αθήνα. Γίνονται οι πρώτοι που λανσάρουν στην άκρως ανταγωνιστική ελληνική αγορά κοσμήματα από ασήμι και κάνουν το ασήμι μόδα. Το «παντρεύουν» με murano (γυαλί) και χρυσό, χρησιμοποιούν αργότερα διαμάντια και άλλα πρωτότυπα υλικά και δημιουργούν σχολή στον χώρο του κοσμήματος, αλλά και «θαυμαστές» του brand, που πρεσβεύει τη φιλοσοφία της προσιτής πολυτέλειας. Σήμερα, ο όμιλος Folli Follie διαθέτει πάνω από 800 σημεία πώλησης παγκοσμίως και απασχολεί περισσότερα από 5.800 άτομα ανά τον κόσμο, ενώ το 2011 ο τζίρος της ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Στις αρχές Οκτωβρίου του 2012 ανακοίνωσε ότι ενώνει τις δυνάμεις του με την ελβετική εταιρεία Dufry, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης

iktinos

Ικτίνος
Ποντάρει στη μοναδικότητα του ελληνικού μαρμάρου

Στις τεράστιες ευκαιρίες που υπάρχουν σε όλη την υφήλιο για τα ελληνικά μάρμαρα ποντάρει η Ικτίνος Ελλάς. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες της Άπω Ανατολής (Κίνα-Ινδία) και της Νότιας Αμερικής αλλά και στην αγορά της Ρωσίας, όπου η ζήτηση για ελληνικά μάρμαρα αυξάνεται διαρκώς και οι προοπτικές φαντάζουν ευοίωνες. Η εταιρεία, όπως αναφέρει ο βασικός μέτοχος της, Ευάγγελος Χαϊδάς, αποφάσισε να στραφεί στο εξωτερικό τρία χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καθώς εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά κάποια στιγμή θα κορεστεί.

Με την αλλαγή στρατηγικής που εφήρμοσε πέτυχε σταδιακή αύξηση των εξαγωγών της από περίπου το 30% του κύκλου εργασιών το 2007 οι εξαγωγές τα έτη 2008 - 2009 - 2010 και 2011 ανήλθαν σε 46%, 59%, 70% και 86,5% του κύκλου εργασιών, αντίστοιχα. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Χαϊδά, η εταιρεία από την ίδρυσή της, το 1974, είχε στόχο τις εξαγωγές και για τον σκοπό αυτό δημιούργησε την κατάλληλη υποδομή και τεχνογνωσία, προκειμένου να ανταποκριθεί στην καχυποψία των αγοραστών της εποχής εκείνης, για την φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο ίδιος καλεί το κράτος να στηρίξει τις εξαγωγές μαρμάρων, γιατί το Ελληνικό Μάρμαρο είναι Εθνικό προϊόν, άριστης ποιότητας, με μεγάλα γεωλογικά αποθέματα, βελτιώνοντας τη νομοθεσία που αφορά στην έρευνα και στην αδειοδότηση για την εξόρυξη νέων κοιτασμάτων μαρμάρου και εξαλείφοντας γραφειοκρατία για τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης Λατομείων Μαρμάρων. «Το ελληνικό μάρμαρο είναι ένα εθνικό προϊόν που χρίζει περισσότερης προσοχής. Έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και δυστυχώς μένει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό», υπογραμμίζει.

andromeda
Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες
Αναζητά χώρες για εγκατάσταση νέων μονάδων

Μεγαλεπήβολα σχέδια που αφορούν στην επέκταση της παραγωγικής της βάσης και σε άλλες χώρες, πέραν της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Αλβανίας έχει θέσει επί τάπητος η «Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες». Η χώρα που κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον της εταιρείας είναι η γειτονική Τουρκία, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις να εγκατασταθούν μονάδες εκτροφής μεσογειακών ιχθυηρών. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά και το εχθρικό χωροταξικό σχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα είναι ο βασικός λόγος, όπως εξηγούν άνθρωποι του χώρου, που σπρώχνει τις ελληνικές εταιρείες να αναζητήσουν νέες περιοχές για να δημιουργήσουν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η Ανδρομέδα επιδιώκει να αυξήσει τις πωλήσεις της στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας, αλλά και στις αγορές της Ασίας και της Βορείου Αμερικής, οι οποίες έχουν προοπτικές και υπόσχονται σημαντικά κέρδη.

Όπως λέει ο επικεφαλής της εταιρείας, Δημήτρης Βαλαχής, η Ανδρομέδα έχει όλα τα προσόντα να εκμεταλλευτεί το θετικό «μομέντουμ» και να ενισχύσει τη θέση της στον χώρο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας. Διαθέτει την υποστήριξη της Global Finance, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους της ΝΑ Ευρώπης και έχει υψηλή τεχνογνωσία και το κατάλληλο επαγγελματικό μάνατζμεντ.

Ο όμιλος Ανδρομέδα είναι ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος της Μεσογειακής Ιχθυοτροφικής βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη (τα τελευταία πέντε χρόνια αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 30%) και διαθέτει παγκόσμια εξαγωγική δύναμη. Το 2012, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 22% και ανήλθαν σε περίπου 110 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 90 εκατ. ευρώ το 2011.

sunlight
Sunlight
Βάζει στο «στόχαστρο» ΗΠΑ και Καναδά
Οι αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της βιομηχανίας Sunlight, η οποία έχει χτίσει μια ισχυρή παρουσία στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών συσσωρευτών. Φιλοδοξία της διοικητικής ομάδας, είναι η είσοδος στη Βόρεια Αμερική να γίνει μέσα στο 2013, προκειμένου να εκμεταλλευτεί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα τις τεράστιες προοπτικές που έχει.
Παράλληλα, στο «στόχαστρό» της βρίσκονται και οι οικονομίες της Νοτιανατολικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αυστραλίας, συνεχίζοντας τις εργώδεις προσπάθειες για σύναψη νέων συμφωνιών. Η Sunlight ανήκει στον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό και από την πρώτη στιγμή της ίδρυσή της οι βλέψεις της είναι σταθερά προσανατολισμένες στο εξωτερικό. Η τελευταία μεγάλη διεθνή επιτυχία της είναι η συμφωνία με τους ρώσικους σιδηροδρόμους, το δεύτερο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο για την προμήθεια μπαταριών εφεδρικής χρήσης ανοιχτού τύπου (OPzS) για τη σηματοδότηση των σταθμών. Η «καρδιά» της παραγωγικής δραστηριότητας χτυπά στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης όπου βρίσκεται ένα από τα πλέον σύγχρονα πλήρως καθετοποιημένα βιομηχανικά συγκροτήματα της Ευρώπης.

dromeas
Δρομέας
«Κυνηγά» διαγωνισμούς στην Ευρώπη

Στο «κυνήγι» διεθνών διαγωνισμών κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο έχει επιδοθεί η «Δρομέας». Η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία επίπλων έχει αποφασίσει να επενδύσει στη διεθνή ανάπτυξη των εργασιών της, τη στιγμή που η κατανάλωση εντός συνόρων φθίνει λόγω της παρατεταμένης ύφεσης.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με χαρακτηριστικότερο την ανάθεση του έργου για την προμήθεια του Γερμανικού Στρατού με ερμάρια διαφόρων τύπων, κάνουν τη διοίκησή της να αισιοδοξεί και την γεμίζουν με αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια.

Παράλληλα, συνεχίζει να επιπλώνει τα γραφεία των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε τις εξαγωγές προς τη Μέση Ανατολή, με πρώτο σταθμό τη δυναμική αγορά του Αμπου Ντάμπι.Το μεγάλο «ατού» της εταιρείας είναι η συστηματική δουλειά που αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της καθετοποιημένης και μεγάλης αποδοτικότητας παραγωγικής της μονάδας στις Σέρρες, στην οποία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για να την αναβαθμίσει.

Συγκεκριμένα, από το 2000 έως το 2009 διέθεσε ποσά άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της.

fix
Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Η μπίρα Fix τώρα και στην Κίνα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τα σχέδια επέκτασης εκτός συνόρων η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η οποία παράγει και διακινεί την ιστορική μπίρα Fix.
Η εταιρεία του επιχειρηματία Γιάννη Χήτου και των αδελφών Γκρέκη έχοντας ήδη παρουσία σε 15 δυναμικές αγορές του εξωτερικού κάνει την είσοδό της στην «αχανή» Κίνα, με πολλές φιλοδοξίες.
Όπως έγινε γνωστό, τα πρώτα containers με τα προϊόντα της εταιρείας ταξιδεύουν προς το λιμάνι της Σαγκάης ενώ στόχος, όπως συμφωνήθηκε με τον τοπικό συνεργάτη της, είναι η σταδιακή επέκταση της διανομής των FIX Hellas και FIX Dark σε όλη τη χώρα μέσα στην επόμενη τριετία.
Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κινέζικη αγορά και μάλιστα πολύ πρόσφατα υποδέχθηκε τους επικεφαλής της ομάδας πωλήσεων του συνεργάτη-εισαγωγέα της από την Κίνα, τους οποίους ξενάγησε στο υπερσύγχρονο ζυθοποιείο της στη Ριτσώνα Εύβοιας και τους ενημέρωσε αναλυτικά για τα προϊόντα της. Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, από την στιγμή που απέκτησε τα δικαιώματα της Fix το 2009 έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, ενώ για τη φετινή χρονιά δρομολογεί άλλα 7 εκατ. ευρώ για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας του εργοστασίου της.

πηγή:imerisia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.