Θετικός ο ΣΕΤΕ στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Υπέρ της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές
τάσσεται ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια εξέλιξη που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

 «Η απελευθέρωση της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είναι μεταρρύθμιση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η οικονομική ζωή τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σοβαρότατα πλήγματα, μία τέτοια εξέλιξη θα υποστηρίξει σε σημαντικό βαθμό την αύξηση των τουριστικών εσόδων, κυρίως από την ανάπτυξη των city breaks, αλλά και την επάνοδο του συνεδριακού τουρισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
 Ενώ ο τουρισμός από το εξωτερικό προς τους εποχικούς προορισμούς δείχνει εν μέσω κρίσης αξιοσημείωτες αντοχές, οι  πόλεις μας παρουσιάζουν αρνητικές επιδόσεις στην τουριστική τους κίνηση. Ο ΣΕΤΕ, εκτιμά ότι η υιοθέτηση του μέτρου θα δώσει νέα πνοή στον τουρισμό και την εμπορική κίνηση των πόλεων της χώρας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τέτοιες ρυθμίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες και σε συνδυασμό με την τουριστική κίνηση έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Είναι βέβαιο πως και το ελληνικό λιανεμπόριο μπορεί να επωφεληθεί, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα από την ανάπτυξη της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης, η οποία για το 2013 εκτιμάται ότι θα  ξεπεράσει τα 17 εκατ. αφίξεις.

 ΕΞΘ: Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με κλειστές τις επιχειρήσεις
 Θετικά «βλέπει» η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης την προοπτική λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές και ενθαρρύνει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να ακολουθήσουν τη διεθνή πρακτική, ώστε να δημιουργηθεί επιπλέον δέλεαρ για τους τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα.
 Όπως συμβαίνει σε όλους τους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού, η ανάπτυξη του City Break, δηλαδή οι ολιγοήμερες διακοπές στην πόλη εν όψει Σαββατοκύριακου, σχετίζεται άμεσα με τα ανοιχτά καταστήματα που βρίσκει ο τουρίστας όταν επισκέπτεται τις πόλεις αυτές. Μάλιστα ο εν δυνάμει ταξιδιώτης, πριν αποφασίσει τον τόπο προορισμού του, θα προχωρήσει σε έρευνα αγοράς προκειμένου να επιλέξει τον καλύτερο τόπο σύντομων διακοπών και συνήθως επιλέγει προορισμούς που έχουν «ζωή» όλες τις μέρες της εβδομάδας.
 Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι εάν αυτό το μέτρο προχωρήσει υπό προϋποθέσεις, τότε θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση και θα τονωθεί η τοπική οικονομία. Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές, θα εδραιώσει τη Θεσσαλονίκη στη συνείδηση του ξένου τουρίστα ως ανταγωνιστικό City Break προορισμό που δημιουργεί ευκαιρίες όχι μόνο για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αλλά και για αγορές. Με ανοιχτά τα καταστήματα και τις Κυριακές, εθελοντικά για όσους το επιθυμούν, οι ξένοι τουρίστες θα αποκτήσουν ισχυρό κίνητρο για να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της εμπορικής κίνησης.
 Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κατανοεί τις όποιες ενστάσεις ή αμφιβολίες για την απόδοση του μέτρου διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς, της κοινωνίας και εργαζόμενοι, όμως θεωρεί ότι μια τέτοια απόφαση θα προστατέψει το λιανικό εμπόριο και τον μικρομεσαίο έμπορο που πλήττεται ιδιαίτερα έναντι των πολυκαταστημάτων, εξαιτίας της ύφεσης.
 Η προσκόλληση σε αναχρονιστικές αντιλήψεις δημιουργεί  φραγμούς και  δεν ανοίγει τους ορίζοντες της πόλης στο μέλλον, εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξή της. Το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές θα δώσει ώθηση στην τουριστική βιομηχανία και θα μας εντάξει δυναμικά σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
 Η κρίση πρέπει να αντιμετωπίζεται επιθετικά και όχι με κλειστά μαγαζιά. Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης θεωρεί πως η νέα ρύθμιση θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξωστρέφεια που αποτελεί και έναν από τους κύριους στόχους της για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.