Greek Exports Forum 2014: Ανταγωνιστικότητα, συνεργασίες και ανοιγμα σε νέες αγορές

Η ανάγκη ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας των Ελλήνων επιχειρηματιών που θα συμβάλλει στρατηγικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης, μέσα από ασφαλή εργαλεία που παρέχουν ολοκληρωμένες εξαγωγικές τεχνικές, καθώς και η υιοθέτηση συνεργατικής κουλτούρας μεταξύ των υποψήφιων εξαγωγέων και των διπλωματικών υπαλλήλων οικονομικών & εμπορικών υποθέσεων, είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα του Greek Exports Forum 2014 που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών & του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso.

Στο πλαίσιο του Forum πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Greek Exports Conference με πλήρες πρόγραμμα ομιλιών από καταξιωμένους επαγγελματίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και «3 παράλληλες δράσεις» με προγραμματισμένες και εξατομικευμένες συναντήσεις με στελέχη των γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της Ελλάδας και με εκπροσώπους διμερών επιμελητηρίων καθώς και σεμινάρια στελεχών εξαγωγικών εταιρειών με ποικίλη θεματολογία.

Ο κ. Λεωνίδας Χαρίτος, σύμβουλος α' οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων υφυπουργού Εξωτερικών, μεταφέροντας το χαιρετισμό του κ. Δημήτρη Κούρκουλα, Υφυπουργού Εξωτερικών, είπε «Πρέπει να επιμείνουμε στην προσπάθεια προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του νευραλγικού ρόλου της εξαγωγικής δραστηριότητας που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Τα γραφεία ΟΕΥ θα συνεχίσουν να συμβάλουν στο πλευρό του έλληνα εξαγωγέα, αποτελώντας το «δεξί χέρι» του έλληνα επιχειρηματία στο εξωτερικό. Η επιλογή της εξωστρέφειας αποτελεί μονόδρομο για έξοδο από τη κρίση. Εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή μας ημερίδα».

Ο κ. Τζανέτος Καραντζής, σύμβουλος οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων και πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, ΥΠΕΞ στο χαιρετισμό του στάθηκε στο κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η οικονομική διπλωματία στην προώθηση των εξαγωγών, παραθέτοντας τρία επιτυχημένα παραδείγματα από τη συνεργασία μεταξύ των διπλωματικών αρχών και των ελλήνων επιχειρηματιών: την επανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου στην Τυνησία αξίας 5 εκατ. ευρώ και τη διάσωση 40 θέσεων εργασίας, την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδος και Ν. Κορέας στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού που είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση παραγγελιών ύψους 12 εκατ. δολ. και στη διεύρυνση της συνεργασίας με το Enterprise Greece, με γνώμονα την εξυπηρέτηση της ελληνικής εξωστρέφειας.

Ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος, γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων & αναπτυξιακής συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης σταθερού φορολογικού πλαισίου, περιορισμού της γραφειοκρατίας και υιοθέτησης συνεργατικής κουλτούρας με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. «Η εξωστρέφεια αποκτά νόημα μόνο όταν μεταφραστεί σε πραγματικά νούμερα. Υπάρχει βελτίωση των κρίσιμων μακροοικονομικών μεγεθών ενώ για πρώτη φορά πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Προϋπόθεση για την ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, από συνέργειες με τη μορφή clusters».

Ο κ. Δημήτριος Ιατρίδης, ειδικός γραμματέας κοινοτικών πόρων & υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μίλησε για τη σημασία του αγροτικού τομέα στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, την προστιθέμενη αξία που μπορεί να δημιουργήσει η μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του κόσμου και την προσπάθεια που απαιτείται με στόχο την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε να υπάρξουν επιτυχημένα παραδείγματα εξαγωγών από το κλάδο της γεωργικής ανάπτυξης. «Η κρίση που βίωσε η χώρα μας πλέον μετατρέπεται σε ευκαιρία. Η γεωργία στην Ελλάδα ανέκαθεν αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας. Η αγροτική παραγωγή εμφανίζει αύξηση της τάξης του 1,2% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ ο αγροτικός τομέας καλύπτει το 12,5% του ΑΕΠ του ελληνικού πληθυσμού, κατέχοντας τη δεύτερη θέση με το εμπόριο να είναι στη πρώτη με ποσοστό της τάξης του 18%. Η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων μας αποτελεί το "διαβατήριο" εγγύησης τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Μια σύγχρονη και αειθαλής γεωργία είναι απαραίτητη προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της εξαγωγικής δραστηριότητας».

Ο κ. Φωκίων Χ. Καραβίας, εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. και ανώτατος γενικός διευθυντής Wholesale Banking, Eurobank αναφέρθηκε στην αξία των μεταρρυθμίσεων στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στους παράγοντες που περιορίζουν την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, καθώς και στη σημασία της καινοτομίας στο πλαίσιο επίτευξης του αναπτυξιακού μοντέλου της εξαγωγικής δραστηριότητας. «Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια αποτελούν τα βαρόμετρα της ελληνικής οικονομίας. Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μείωση στις εξαγωγές αγαθών της τάξης του 7,2%, ενώ στον αντίποδα οι υπηρεσίες εμφανίζουν αύξηση κατά 7,1%. Η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη σύγχρονων τεχνικών Marketing καθώς και η απουσία επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία είναι παράγοντες που περιορίζουν την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Ως Eurobank, στο πλαίσιο προώθησης των πιστώσεων, στοχεύουμε στην παροχή ρευστότητας με χαμηλό κόστος, ενώ δεσμευτήκαμε ότι θα διπλασιάσουμε τις χρηματοδοτήσεις μας κατά 2 δις ευρώ».

O κ. Δημήτρης Καραβασίλης, σύμβουλος διεθνούς Marketing και ιδρυτής και δ/νων σύμβουλος, DK Consultants, ξεκίνησε την ομιλία παρουσιάζοντας τα προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις εισαγωγές της χώρας μας, μεταξύ των οποίων είναι το βόειο κρέας, το οποίο εισάγουμε κατά 90%, το χοιρινό (80%), τα πουλερικά (20%), το αιγοπρόβειο κρέας (20%), τα σκόρδα (22%), τα σέλινα (30%), και οι πατάτες (15%). Σε ότι αφορά στις εξαγωγές επεσήμανε ότι δεν εξάγουμε μόνο αγροτικά προϊόντα αλλά και βιομηχανικά μεταποιημένα, καύσιμα-λιπαντικά, καταναλωτικά αγαθά, τρόφιμα-ποτά μεταποιημένα κ.α. Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε ότι αφορά την προσπάθεια της να εξάγει επεσήμανε την απουσία εθνικής στρατηγικής κατά κλάδο και τομέα, την απώλεια των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων των τελευταίων τριών δεκαετιών, τους ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους και του υψηλής κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, τη συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου λόγω περιορισμού της κλωστοϋφαντουργίας χωρίς ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλων μεταποιητικών κλάδων και τη διόγκωση του τομέα των υπηρεσιών, τη στιγμή που ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας αποτελούν την «πραγματική οικονομία».

Ο κ. Βασίλης Χρηστίδης, διευθύνων σύμβουλος, Euler Hermes Hellas, ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανείσπρακτων οφειλών από αφερέγγυους πελάτες. Η ασφάλιση πιστώσεων μπορεί να βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα της ασφάλισης πιστώσεων, ο κ. Χρηστίδης ανέφερε ως παράδειγμα μια επιχείρηση η οποία αν έχει περιθώριο κέρδους 5% και έχει μία επισφάλεια ύψους 100.000 ευρώ, θα πρέπει να κάνει επιπλέον τζίρο 2 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να την καλύψει. Επίσης τόνισε ότι η ασφάλιση πιστώσεων είναι ένα δυναμικό συμβόλαιο, καθώς ο ασφαλισμένος είναι σε συνεχή καθημερινή συνεργασία με τον ασφαλιστή του.
Η ασφάλιση πιστώσεων καλύπτει δύο κύριες περιπτώσεις, που είναι είτε η αποδεδειγμένη αδυναμία του πελάτη να πληρώσει π.χ λόγω πτώχευσης, ή

Ο κ. Παναγιώτης Ζάραγκας μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη κατάρτισης εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τις εξαγωγές, ώστε να αλλάξει το επίπεδο των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και έτσι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα η οποία συνεχώς εντείνεται λόγω της εισαγωγής συνεχώς νέων χωρών που εξάγουν.

Ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος τόνισε από την πλευρά του ότι χωρίς την ενίσχυση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων δεν είναι δυνατόν να «γυρίσουμε» σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Κι αυτό γιατί η αποταμίευση των νοικοκυριών βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα και οι δημόσιες επενδύσεις φθίνουν.

Ο κ. Felix Mittermayer ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης σε πολλούς κλάδους. Σαν παράδειγμα έφερε το ελαιόλαδο στο οποίο η χώρα μας είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ε.Ε. Παρ' όλα αυτά τόνισε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων και την ανάπτυξη υποδομών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.