Σημαντική αύξηση μεριδίου αγοράς για τις ελληνικές ζυθοποιίες

Εντονη κινητικότητα τόσο σε ίδρυση νέων μονάδων όσο και σε κυκλοφορία νέων προϊόντων και συσκευασιών στον τομέα της μικροζυθοποιίας διαπιστώνει κλαδική μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε.

Τη στροφή προς τα ελληνικά προϊόντα, τάση που αναπτύχθηκε κατά την τελευταία τριετία, καθώς και το γεγονός ότι συγκριτικά με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά η τιμή της μπίρας είναι χαμηλότερη αξιοποιούν όλο και περισσότερες μικροζυθοποιίες. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις έχουν υπερβεί τα όρια των τοπικών κοινωνιών και έχουν βρει περίοπτη θέση στα ράφια αρκετών σούπερ μάρκετ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η κατανάλωση μπίρας στην Ελλάδα είναι χαμηλή συγκριτικά με τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης (περί τα 30 λίτρα/κεφαλή ετησίως) συνολικά για τον κλάδο της ζυθοποιίας ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό.

Την έντονη αυτή κινητικότητα τόσο σε ίδρυση νέων μονάδων όσο και σε κυκλοφορία νέων προϊόντων και συσκευασιών στον τομέα της μικροζυθοποιίας διαπιστώνει κλαδική μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Την τρέχουσα περίοδο λειτουργούν 15 εταιρείες, με τις περισσότερες να δραστηριοποιούνται και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε τοπικές και περιφερειακές αγορές (Ρόδος, Κέρκυρα, Αργος, Σαντορίνη, Εύβοια, Κρήτη) και τον αριθμό τους να έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά, ειδικά την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μονάδες αυτές εστιάζουν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (φρέσκες, μη παστεριωμένες μπίρες περιορισμένης διάρκειας ζωής) με παραδοσιακές μεθόδους, επωφελούμενες από τη σταδιακή στροφή των καταναλωτών στις εγχώριες μπίρες, σε βάρος των εισαγόμενων εμπορικών σημάτων, τα οποία βεβαίως εξακολουθούν να κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια, αν και σημαντικά μειωμένα από προηγούμενα έτη. Οι περισσότερες διακινούν ιδιαίτερα περιορισμένες ποσότητες (ακόμα και κάτω από 1.000 εκατόλιτρα το έτος), λόγω της χαμηλής δυναμικότητας παραγωγής και της μικρής ακόμα περιόδου λειτουργίας τους. Αρκετές, πάντως, μικροζυθοποιίες υλοποιούν -ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν- επενδύσεις αναβάθμισης ή επέκτασης του εξοπλισμού τους ώστε να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους και να ικανοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ποιοτική ελληνική μπίρα.

Ετσι, το 2013 σχεδόν όλες οι εταιρείες αύξησαν σημαντικά τον όγκο παραγωγής τους, με τη συνολική ποσότητα να προσεγγίζει τα 75.000 εκατόλιτρα, από 68.400 εκατόλιτρα το 2012. Η ποσότητα αυτή καταλαμβάνει περίπου μόλις το 2% της συνολικής ποσότητας μπίρας που διακινήθηκε στη χώρα. Τα προβλήματα, φυσικά, δεν λείπουν από αυτόν τον κλάδο με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της παύσης λειτουργίας της Craft -εκ των πρωτοπόρων στον κλάδο- και της Μεσσηνιακής Μικροζυθοποιίας.

Από την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων έξι μικροζυθοποιίων για τη χρήση του 2012 προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 5,5% σε σύγκριση με το 2011, στα 8,19 εκατ. ευρώ λόγω της κάμψης εσόδων της μεγαλύτερης μικροζυθοποιίας της αγοράς. Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ενισχύθηκαν κατά 3,3%, στα 2,36 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.