Ενδιαφέρον διεθνών funds για ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες

Επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού "κοιτούν" ελληνικές εταιρείες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα μέσω του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο, τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου.

Σύμφωνα με τη Χρ. Σακελλαρίδη τα funds προς το παρόν ενδιαφέρονται μόνον για μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες, παρά την αύξηση των νέων εταιρειών που ξεκινούν εξαγωγική δραστηριότητα. Κύριοι τομείς στους οποίους αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες είναι η ναυτιλία, η ενέργεια, ο τουρισμός και η βιομηχανία. Ωστόσο, η πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών εμφανίζονται απρόθυμες - προς το παρόν τουλάχιστον - να συνεργασθούν με τα επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού, παρά τα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό επιχειρείν, καθώς τα funds δεν προσφέρουν ελκυστικές αποτιμήσεις, ενώ και τα ίδια τα ταμεία αναζητούν πλήρως "υγιείς" εταιρείες.

Όσον αφόρα στην έναρξη εξαγωγικής δραστηριότητας, αυτή, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς από το 2010 μέχρι σήμερα περίπου 2.500 εταιρείες ξεκίνησαν εξαγωγές, ενώ και το σχετικό ισοζύγιο με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που έκλεισαν στην ίδια περίοδο εμφανίζει θετικό πρόσημο. Πάντως, όπως επεσήμανε, σχεδόν όλες οι εταιρείες που ξεκινούν εξαγωγική δραστηριότητα προέρχονται από τον κλάδο του τροφίμου.

Η συνάντηση με τον Τύπο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία παρουσίασης εκ μέρος του Συνδέσμου στοιχείων που δείχνουν αφ' ενός ότι στη δεκαετία οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 109%, αφ' ετέρου όμως ότι για πρώτη φορά στην τετραετία της κρίσης ο ελληνικές εξαγωγές "άνοιξαν" με πτώση τον νέο χρόνο.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ τόνισε ότι λόγω της κρίσης η εξωστρέφεια έχει μπει για τα καλά στη "ζωή" των επιχειρήσεων και ότι επιχειρηματικοί κλάδοι που σημειώνουν αξιόλογες επιδόσεις στις εξαγωγές είναι τα πετρελαιοειδή και τα χημικά προϊόντα, τα τρόφιμα και τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, οι βιομηχανικές πρώτες ύλες και τα αποκαλούμενα "εμπιστευτικά προϊόντα", τα οποία μάλιστα το 2013 σημείωσαν αύξηση 134%.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ανακοινώσε ταυτόχρονα τη διεξαγωγή διήμερου συνεδρίου για την αλυσίδα της εξωστρέφειας, τους πυλώνες στήριξης του εξωτερικού εμπορίου, τη χρηματοδότηση της ελληνικής παραγωγικής μηχανής, την οικονομική διπλωματία, τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με κρίσιμες αγορές-στόχους τους τρόπους διείσδυσης σε ξένες αγορές, αλλά και την παρουσίαση επιτυχημένων ιστοριών εξωστρεφών επιχειρήσεων. Στο συνέδριο με τίτλο "Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Όραμα και Πραγματικότητα", το οποίο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών στις 18 και 19 Μαρτίου, θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, οι υπουργοί Κ. Χατζηδάκης, Ν. Μηταράκης και Μ. Χρυσοχοΐδης, ο δ/νων σύμβουλος της Eurobank Χρ. Μεγάλου, ο γγ. Τουρισμού, ο γεν. διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ο δ/νων σύμβουλος του Ομίλου Intralot, ο Guido Clary της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και άλλοι. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα κλείσει με δείπνο με επίσημο προσκεκλημένο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.