Οι Ελληνικές Ζυθοποιίες καινοτομούν!

Με θετικές προσδοκίες υποδέχθηκε το 2013 ο κλάδος της ζυθοποιίας, οι οποίες πηγάζουν από την αναμενόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Οι ζυθοποιίες βρίσκονται στην «pole position» και στο πλαίσιο των νέων δεδομένων, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Aπό τις πλέον χαρακτηριστικές κινήσεις είναι μεταξύ άλλων το λανσάρισμα της Amstel Radler, της νέας μπίρας με χυμό λεμόνι από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το re-design του θρυλικού μπουκαλιού της Amstel, το λανσάρισμα της Kaiser Blonde από τη Μύθος Ζυθοποιία, της Βlue Island από την ΕΖΑ, της Fix Dark από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία κ.α.

Η καινοτομία και η ποιότητα είναι δύο στοιχεία που κυριαρχούν σε κάθε ένα από αυτά τα λανσαρίσματα, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καταναλωτής ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες εξακολουθεί να τα ζητά και να τα επιβραβεύει. Την ίδια στιγμή, ενώ στην Ευρώπη η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση μπίρας ανέρχεται ετησίως στα 80 λίτρα, στη χώρα μας δεν ξεπερνά τα 35, κάτι που σαφώς δείχνει τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχει η αγορά της μπίρας στην Ελλάδα, σε μια χώρα με 8 μήνες καλοκαιρία, κάτι ιδιαίτερα θετικό για την κατανάλωσή της.

Η εικόνα

Το 2012 οι απώλειες της αγοράς της μπίρας έφτασαν το 8-10% σε σχέση με το 2011, εξέλιξη που κατά κύριο λόγο οφείλονταν στην υποχώρηση στο κανάλι της εστίασης, αφού οι καταναλωτές λόγω κρίσης περιόρισαν τις επισκέψεις τους σε ταβέρνες και εστιατόρια. Ωστόσο, δεδομένου ότι η μπίρα εξακολουθεί να είναι φθηνότερη από τα άλλα αλκοολούχα ποτά, οι προσδοκίες για τη νέα τουριστική σεζόν είναι θετικές.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η άνοδος θα έρθει όχι μόνο από τη ζεστή αγορά (super markets κ.α.), αλλά και από την κρύα, στην εστίαση δηλαδή, όσο η γενικότερη ψυχολογία βελτιώνεται σε ένα βαθμό. Σε επίπεδο οργανωμένης λιανικής, οι πωλήσεις διατηρούν θετικό πρόσημο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση 4% σε επίπεδο όγκου και 1% σε αξία, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2012. Για το 2012 μάλιστα (περίοδος Ιανουάριος 2012-Ιανουάριος 2013) ο όγκος της αγοράς αυξήθηκε κατά 8% και η αξία κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Μερίδια αγοράς

Η αγορά μπίρας διακρίνεται στην κρύα (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κ.ά.) και στη ζεστή (super markets κ.ά.). Το 65% της συνολικής κατανάλωσης προέρχεται από την κρύα αγορά και το υπόλοιπο 35% από τη ζεστή. Πιο συγκεκριμένα, και αναφερόμενοι στην κρύα αγορά, το 42% της κατανάλωσης προέρχεται από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, το 38% από τα καφέ και τα μπαρ, το 15% από τις πιτσαρίες και το 5% από τα ξενοδοχεία.

Αντίστοιχα, στη ζεστή αγορά, το 50% της κατανάλωσης προέρχεται από τα mini markets, τα παντοπωλεία και τα περίπτερα, το 25% από τα μικρά super markets, το 17% από τα μεγάλα super markets και τέλος το 8% από τα hyper markets. Όπως και σε άλλες αγορές, έτσι και στη μπίρα τα private label έχουν κερδίσει σημαντικά μερίδια τα τελευταία χρόνια, με όπλο τόσο την χαμηλότερη τιμή τους, όσο και την αναβαθμισμένη ποιότητά τους. Τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα ότι τα private label βρίσκονται στην τρίτη θέση των μεριδίων αγοράς, στο κανάλι των super markets. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να χάνουν έδαφος, κυρίως λόγω των έντονων προσφορών και προωθητικών ενεργειών των επώνυμων brands.

To θετικό στοιχείο ωστόσο που αφορά στα private label είναι ότι το μερίδιο που χάνουν το κερδίζουν κυρίως επώνυμες ελληνικής κατασκευής μπίρες. Όσον αφορά στα μερίδια αγοράς, με στοιχεία Ιανουαρίου και στο σύνολο της αγοράς, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με μερίδιο 58,7%, έναντι 60,4% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μύθος Ζυθοποιία, με μερίδιο 11,9% και ακολουθούν η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με 10,6%, η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης με 3,3%, η Craft με 2% και η ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία με 1,3%.

Κατανάλωση

Το 12μηνο που έληξε τον Ιανουάριο του 2013, η κατανάλωση μπίρας σε όγκο έφτασε τα 56,8 εκατ. λίτρα έναντι 52,4 εκατ. λίτρα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012. Σε αξία, η κατανάλωση για το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 109 εκατ. ευρώ έναντι 103 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.


πηγή: Marketing Week

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.