Διάκρυση καινοτομίας για την Olympia Electronics

Τη διάκριση του National Public Champion απέσπασε μια ελληνική εταιρία από την περιφέρεια, η Olympia Electronics στα φετινά European Business Awards (ΕΒΑ) που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός θεσμός RSM, για να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει την επιχειρηματικότητα, τις καλές πρακτικές και την καινοτομία στις τάξεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ο διαγωνισμός γίνεται συνολικά σε 10 κατηγορίες, από την περιβαλλοντική ευαισθησία μέχρι την εξυπηρέτηση των πελατών και σε αυτόν, για την περίοδο 2014 - 2015, μετείχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, που έλαβαν το χρίσμα του εθνικού πρωταθλητή στις διάφορες διαγωνιστικές κατηγορίες, παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό του Λονδίνου.

Σε όλες τις υποκατηγορίες το πρώτο βραβείο κατακτήθηκε από επιχειρήσεις άλλων χωρών, αλλά και στις επτά από τις οκτώ εθνικές συμμετοχές (Green, AB Vassilopoulos, ONEX, Coffee Island, Pharmathen, Genesis Pharma & Spetses Mini Marathon) επιδόθηκε το βραβείο Ruban D’Honneur, διάκριση που σημαίνει ότι κατατάχτηκαν στις 10 καλύτερες της κατηγορίας τους, ενώ στην όγδοη συμμμετοχή, αυτή της Olympia Electronics, απονεμήθηκε η διάκριση του National Public Champion με βάση το γεγοβός ότι απέσπασε τις περισσότερες ψήφους από το ελληνικό κοινό! Υπενθυμίζουμε πως η εταιρία ONEX είχε βραβευθεί στα βραβεία καινοτομίας και δημουργικής επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκαν από το Ε.Ε.Α. τη βραδιά της 29ης Σεπτεμβρίου του 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η συμμετοχή στον τελικό των Ευρωπαϊκών Βραβείων επιχειρηματικότητας συνιστά από μόνη της σημαντική επιτυχία η οποία γινεται ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην πρώτη φάση των ΕΒΑ, δήλωσαν συμμετοχή 24.000 επιχειρήσεις από συνολικά 33 χώρες της Ευρώπης!

Στην κατηγορία της καινοτομίας, το βάρος της εκπροσώπησης της Ελλάδας το «σήκωσε» μια δυναμική επιχείρηση από την περιφέρεια, η «Olympia Electronics ΑΕΒΕ», που αθόρυβα αναπτύσσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της κι έχει καταφέρει, κυρίως με αιχμή τις εξελιγμένες τεχνολογίες της, να εξάγει τα προϊόντα της σε συνολικά 72 χώρες του κόσμου, κερδίζοντας, μάλιστα, καινούριες αγορές ακόμη και εν μέσω της κρίσης. Το πλέον πρόσφατο εξαγωγικό της άνοιγμα παραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, εντός του Μαΐου, με την εκτέλεση ενός έργου που τονώνει το prestige της ελληνικής επιχείρησης, δεδομένου ότι υπογράφηκε για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα του καφέ.

Κλειδί για να ανοίξει η πόρτα (κατ’ αρχήν σε εθνικό επίπεδο και μετά και στην τελική φάση) των European Business Awards για την «Olympia Electronics», αποτέλεσε μια εξειδικευμένη τεχνολογική πατέντα που έχει κατοχυρώσει παγκοσμίως η βορειοελλαδική επιχείρηση, για τη λειτουργία των συστημάτων φωτισμού ασφαλείας, χωρίς τη χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Η συγκεκριμένη τεχνολογική πατέντα προβλέπει την υποκατάσταση των επαναφορτιζόμενων συσσωρευτών στα συστήματα φωτισμού ασφαλείας, με Super Ultra Capacitors, που είναι υπερπυκνωτές. Τα οφέλη από την αντικατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντικά, δεδομένου ότι ο υπερπυκνωτής έχει περίπου 5πλασιο χρόνο ζωής από την αντίστοιχη επαναφορτιζόμενη μπαταρία, επιτυγχάνοντας πολύ χαμηλότερο κόστος συντήρησης, ενώ η χρήση τους συνιστά και συνιστά και πράσινη επιλογή, καθώς σε αντίθεση με τους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δεν περιέχονται χημικά στοιχεία, όπως νικέλιο, κάδμιο κλπ.

Η έρευνα όμως δεν σταματά για τη βορειοελλαδική εταιρεία, που ιδρύθηκε πριν από 36 χρόνια και σήμερα απασχολεί 174 εργαζόμενους εκ των οποίων το 10% στο τμήμα R&D, όπου επενδύονται, κάθε χρόνο, κεφάλαια της τάξης των περίπου 500 χιλ. ευρώ.

Παρά τις δυσκολίες που συναντά η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα σήμερα, το αγαπημένο moto στην εταιρία των Δημήτρη Λακασά και Νίκου Αρβανιτίδη, Olympia Electronics, που χρησιμοποιεί τεχνολογία της NASA και πραγματοποιεί εξαγωγές σε 72 χώρες, παραμένει το «Πιστεύουμε στην Ελλάδα, Παράγουμε στην Ελλάδα». Και αυτό το έχουν κάνει πράξη, αφού στα χρόνια της κρίσης δεν περιέκοψαν μισθούς ή επιδόματα, δεν απέλυσαν ούτε έναν υπάλληλο –τουναντίον προσέλαβαν περί τα 20 άτομα τα τελευταία τρία χρόνια- και προ ολίγων εβδομάδων έστησαν και μια δανειστική βιβλιοθήκη στο εργοστάσιο, με 600 τίτλους, προκειμένου το προσωπικό να έχει την ευχέρεια, όποτε θέλει, να διαβάζει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.